България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Населението няма абсолютно никаква защита срещу китайския коронавирус

Рискът за българското общество засега е нисък, посочи проф. Нели Корсун 

28.01.2020 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Китайският коронавирус вече е подобрил способността си да се предава по-лесно от човек на човек. 106 са вече загиналите от коронавируса в Китай. 1 300 са новите случаи на заболелите, с което броят им надхвърля 4000 души.

"Обстановката е много динамична, всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. Вирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. В началото не се предполагаше, че той се предава от човек на човек. Още не е оценена неговата способност продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай са доказани 4 поколения на предаване", обясни проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя подчерта в "България сутрин", че за момента няма данни лица, които са се завърнали у нас от Китай, да са развили симптоми на остри респираторни заболявания. 

"Проби при нас не са постъпвали и няма съмнения. Разработени са методи за доказване, в процес сме на закупуване на реактиви за диганостика на този вирус. Реактивите са синтезират от производител в Швейцария и ще пристигнат в най-скоро време", каза още проф. Корсун за зрителите на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не всички инфектирани развиват тежки симптоми. Между 18 и 25% от инфектираните са тежко болни, останалите прекарват сравнително леко заболяването. Тежки случаи в страните извън Китай не са установени.

Проф. Корсун се съгласи, че симптомите на китайския коронавирус са близки до тези на грипа, но отбеляза, че при новата заплаха няма симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Основните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

"Първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. Засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция. Храната трябва да се обработва добре термично. Вирусът не се съхранява дълго в околната среда, в продължение на няколко часа", каза още проф. Корсун.

"Притеснена съм с оглед на това, че бързо се разгръща епидемията. Рискът за българското общество засега е нисък. Трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване. В София се разкриват помещения в Инфекциозна болница и във Военна болница, където евентуално заболелите ще се лекуват", поясни тя.

Според нея грипната епидемия у нас не се различава с нищо от тези в предходни години. А пикът все още не е достигнат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницатани във Facebook ТУК