Boeing сви очакванията си за връщането на 737 MAX

Моделът не е в употреба от миналия март след две фатални катастрофи

22.01.2020 | 12:30 Редактор: Юлия Христова
Boeing сви очакванията си за връщането на 737 MAX

Американският самолетостроител Boeing отново сви очакванията си за това кога регулаторите ще разрешат връщането на 737 MAX към комерсиални услуги, заявявайки, че това може да стане факт най-рано средата на годината.

Производителят на самолети заяви, че новата му прогноза за разрешение от страна на Федералната авиационна администрация (FAA), която според източници на WSJ се очаква през юни или юли, отчита необходимостта от одобряване на обученията за пилотите и "опит в процеса на сертифициране“, пише investor.bg.

Моделът не е в употреба от миналия март след две фатални катастрофи, като Boeing многократно ревизира срока, в който очаква регулаторите да одобрят промените в системите за управление на полетите, предизвикали произшествията, както и нови учебни режими. По-рано компанията прогнозира, че FAA ще премахне забраната си за полети и ще одобри обучението до януари, с очакването, че все пак ще отнеме още няколко месеца, преди MAX отново да превозва пътници.

Πocлeднитe нoвини ca cepиoзeн pиcĸ зa Воеіng. Зaбaвянeтo нa вpъщaнeтo нa caмoлeтитe в нeбeтo щe yвeличи paзxoдитe на ĸoмпaниятa за cпpaвянeтo ѝ c ĸpизaтa. Meждyвpeмeннo пpeз ceдмицaтa cтaнa яcнo oщe, чe aмepиĸaнcĸият пpoизвoдитeл вoди paзгoвopи c paзлични бaнĸи зa oтпycĸaнeтo нa финaнcиpaнe в paзмep нa 10 милиapдa долара. От ĸoмпaниятa вeчe ca ycпeли дa дoгoвopят зaeм в paзмep нa пoнe 6 млн. дoлapa, но търси дoпълнитeлнo финaнcиpaнe. Междувременно концернът потвърди, чe вpeмeннo е cпpял пpoизвoдcтвoтo нa 737 Мах в бaзaтa cи в щaтa Baшингтoн.

Акциите на Boeing затвориха сесията със спад от 3,3% до 313,37 долара за брой, след като във вторник потънаха до ново 52-седмично дъно, преди търговията да бъде спряна за кратко.

Новите насоки на Boeing могат да принудят авиокомпаниите отново да отложат плановете за използване на своите самолети от типа MAX. Американските превозвачи вече отмениха планираните с MAX полети до началото на юни и заявиха, че предпочитат да не въвеждат в експлоатация чисто нови самолети през пиковия летен сезон. Около 800 доставени и завършени самолети ще пропуснат старта на летния сезон, ако очертаната във вторник прогноза се спази.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК