Boeing може да вземе $5 млрд. дълг заради 737 MAX

През последните 15 месеца компанията е изправена пред редица искания за обезщетение

07.01.2020 | 15:51 Редактор: Ралица Братанова
Boeing може да вземе $5 млрд. дълг заради 737 MAX

Boeing може да се наложи вземе допълнителен дълг в размер до 5 млрд. долара, за да помогне за покриване на разходите, свързани с проблемния самолет 737 Max, които могат да достигнат 15 млрд. долара през първата половина на настоящата година, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Финансите на големия американски производител на самолети са ограничени от принудителното приземяване на 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи с този модел, пише БНР.

Според информацията обаче Boeing все още не привършил парите, тъй като компанията е разполагала с около 20 милиарда долара налични средства към края на септември 2019 година.

Разходите около принудително заземяване на самолетите 737 MAX са толкова високи, че ще са необходими повече средства, тъй като остава неизвестно кога този модел на Boeing ще може отново да полети. 

През декември компанията реши да каже на своите доставчици да спрат доставките на 737 MAX за един месец, тъй като през януари компанията прекрати временно производството на този модел.

Анализаторите предполагат, че Boeing ще се наложи да емитира дълг за около 5 млрд. долара.

През последните 15 месеца Boeing е изправен и пред редица искания за обезщетение от страна на авиокомпании и от семействата на 346-те жертви на двете катастрофи със самолети 737 MAX, се отбелязва в информацията на "Уолстрийт джърнъл". 

С оглед на търсенето на компенсации се очаква разходите на компанията да нараснат драстично в началото на 2020 година.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК