Китайски държавни институции премахват чуждия хардуер и софтуер

Директивата "3-5-2" кара китайските купувачи да преминат към местни технологии

09.12.2019 | 23:08 Редактор: Стефанка Митева
Китайски държавни институции премахват чуждия хардуер и софтуер

Пекин разпореди всички правителствени офиси и държавни институции да премахнат чуждестранното компютърно оборудване и софтуер, които ползват. Срокът, в който трябва да го направят, е три години, а решението може да нанесе удар на компании като HP, Dell и Microsoft, пише Financial Times.

Директивата е първата публично известна инструкция с конкретни цели, караща китайските купувачи да преминат към местни доставчици на технологии. Ходът е в отговор на усилията на администрацията на Доналд Тръмп да ограничи използването на китайски технологии от САЩ и съюзниците им.

Директивата е част от по-голяма кампания за увеличаване зависимостта на Китай от нейни вътрешни технологии и вероятно ще подкхрани опасения от "разделяне", когато веригите на доставки между САЩ и Китай бъдат прекъснати.

Анализаторите от China Securities изчисляват, че в резултат от решението, ще трябва да бъдат сменени между 20 и 30 млн. хардуерни устройства, като подмяната ще започне с пълна сила през следващата година.

От компанията допълват, че около 30% от устройствата ще бъдат сменени през 2020 г., 50% - през 2021 г. и 20% година по-късно, благодарение на което директивата получи името “3-5-2”.

По-рано тази година Вашингтон забрани на американските компании да правят бизнес китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei, припомня investor.bg.

Снимка архив: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК