Добавки за дизелови двигатели - има ли смисъл от тях?

Освен за зимата и отрицателните температури някои от тях предлагат и плюс за техниката

29.11.2019 | 22:59 Редактор: Василена Василева
Добавки за дизелови двигатели - има ли смисъл от тях?

Шофьорите на дизелови автомобили вероятно са чували за добавки, а рекламите за тях се срещат често. Самите търговци предлагат обогатени с добавки горива. Но има ли смисъл да добавяме сами в резервоара нещо повече от това, което идва от колонката?

Добавките са допълнителните вещества, които се смесват с дизеловото гориво. С тяхна помощ двигателят трябва да работи по-добре. Обикновено се говори за удължен живот. Тези обещания обаче не трябва да бъдат приемани като чиста монета. Много по-важен за двигателя е правилният начин на употреба.

Важно е той да не бъде управляван при пълно натоварване докато е студен. Така ще добавите много повече към живота му, отколкото ако отделяте пари за скъпи добавки.

Някои производители предлагат добавки, които съдържат масло за дизеловия двигател. Но тъй като всички важни вещества се съдържат в дизеловото гориво още на бензиностанцията, можете да пропуснете употребата им.

Най-важната добавка за дизела е необходима в студения сезон. При отрицателни температури дизеловото гориво може да се сгъсти. Обикновено това се случва при температури под минус 20 градуса Целзий. И тъй като проблемът е известен отдавна, се предлага зимно дизелово гориво. То вече е смесено с добавки, които позволяват автомобилът да върви добре и през зимата.

Ако не шофирате дизеловия си автомобил често, е добре да изпразните резервоара преди настъпване на студените дни и да го заредите със зимна нафта. В противен случай двигателят може да не поиска да запали. Ще трябва да го откарате в сервиз или да го преместите на топло и да изчакате горивото да се затопли. В този случай автомобилът няма да претърпи никакви повреди.

Освен зимният дизел се предлагат и други добавки, които могат да ви донесат финансови и технически предимства. Тези добавки почистват двигателя отвътре, ускоряват изгарянето на саждите и подобряват протичането на горивото. Има добавки, които подобряват мазителните свойства на маслото. Някои добавки са специално пригодени за биодизелови автомобили, а други за по-стари дизели. Те не вредят на двигателя, но спокойно можете да се откажете от употребата им, стига да зареждате от проверени бензиностанции.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК