В отживелица ли се превръща дизеловото гориво?

Масово се търсят автомобили на бензин и други алтернативи

08.11.2019 | 19:23 Редактор: Кристина Крумова

Драстичен спад на продажбите на дизелови автомобили се наблюдава у нас. Шофьорите предпочитат бензинови двигатели или други алтернативи. 

От началото на годината пазарът на дизелови автомобили в страната се е свил с 19%, а този на бензиновите коли е нараснал с малко над 9%. 

Според експертите българинът е свил купуването на дизелови автомобили, заради влошеното качеството на предлаганото у нас гориво и честата повреда в DPF филтрите. Както и заради вълненията в Европа. 

Често бензиновите автомобили се търсят, за да бъдат преоборудвани с газова или метанова уредба. На този фон продажбите на алтернативни на конвенционалните коли бележат сериозен ръст. От началото на годината с близо 65% са скочили продажбите на електрически автомобили, а със 70% на хибридните. 

Търсенето на нови дизелови автомобили спада не само у нас, но и в цяла Европа, свивайки пазарния си дял до 29.1%. За разлика от тях, делът на регистрациите на бензинови автомобили на европейския пазар се увеличават до близо 60%. Главоломно расте и делът на електромобилите.

Репортаж на Виктор Борисов


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК