Дизелът е 5 пъти по-вреден за хората от бензина?

Изследване на 180 000 автомобила в Париж показва вредата от това гориво

19.09.2019 | 23:22 Редактор: Юлия Христова
Дизелът е 5 пъти по-вреден за хората от бензина?

Ако използвате дизелов автомобил, отговарящ на новия екостандарт Евро-6, вие изхвърляте в атмосферата 5 пъти повече азотен оксид, отколкото бензинова кола. Това се твърди в изследване, проведено от Международния съвет за чист транспорт по поръчка на кметството на Париж.

С помощта на лазерни технологии експертите от неправителствената организация са измерили вредните емисии на 180 000 автомобила. Взети са под внимание възрастта на превозното средство, както и това какво гориво ползва, за да се определи как различните машини влияят на замърсяването на атмосферата над френската столица, пише automedia.bg.

Резултатът е еднозначен - дизеловите двигатели оказват по-негативно влияние на екологията. Така например, при дизелите със стандарт Евро-6 вредните емисии са 4,8 пъти по-високи от тези на бензиновите двигатели със същия стандарт. А новите дизелови мотори са само с 18% по-чисти от старите бензинови. На тях обаче се пада около 63% от общото замърсяване.

Измерванията в лаборатория значително се отличават от тези при реална експлоатация на автомобила - минимум 6 пъти. Изследователите посочват, че двигателите с вътрешно горене създават затворен кръг - вредните емисии се увеличават при топло време (над 30 градуса) и стават причина за парниковите газове, които на свой ред водят до увеличаване на температурата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК