Промените в Закона можели да ограничат ползването на е-тротинетки

Lime, Hobo и Brum Scooters не са съгласни с част от мерките

23.11.2019 | 10:01 Редактор: Стефанка Митева
Промените в Закона можели да ограничат ползването на е-тротинетки

Трите компании за споделени електрически тротинетки, опериращи в София, излязоха с общо становище по повод предложените промени и допълнения в Закона за движение по пътищата. Те не подкрепят част от предвидените мерките, тъй като те могат да забавят растежа на пазара.

„Нашето споделено опасение е, че задължаваща, а не препоръчителна законова мярка като носенето на каска, би забавила и дори спряла подема на велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства в дела на всички пътувания в града“, посочват в текста си Lime, Hobo и Brum Scooters.

Съгласно планираните промени в Закона, носенето на каска при управление на електрическа тротинетка е задължително. Освен това се предвижва в тъмната част от денонощието да се кара с включени светлини и със светлоотразителна жилетка. Новите правила ще изискват движение на е-скутерите по велоалеите. Там, където няма такива - най-близо до дясната граница на пътното платно. Ограничението на скоростта е 25 км/ч.

От своя страна, Lime, Brum и Hobo посочват, че комуникират с всеки свой потребител кой е най-безопасният начин за използване на електрическите тротинетки, пише investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК