Tesla отваря голям завод в Европа

Компанията отдавна планира този ход

13.11.2019 | 12:35 Редактор: Юлия Христова

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск обяви официално, че компанията му за производство на електромобили планира да изгради голям завод и център за инженерни дейности и дизайн в Берлин, пише CNBC.

Това ще е четвъртият подобен обект на Tesla. Първата Gigafactory беше построена в Невада, втората, в която се произвежда оборудване за зареждане на електромобили и друга електроника, е в Бъфало, Ню Йорк. Компанията планира да произвежда соларни панели с марката Tesla там някой ден. Планиран е и трети завод за коли в Шанхай.

"Със сигурност всички знаят, че германските инженери са невероятни. Това е част от причината да разполагаме Gigafactory Europe в Германия. Освен това ще създадем инженерен и дизайн център в Берлин, тъй като Берлин има едно от най-доброто изкуство в света“, коментира Мъск. Запитан за повече подробности, предприемачът обясни, че заводът ще се намира в близост до новото летище в района на Берлин.

Мъск обяви новините по време на церемония по награждаване в Германия. Той получи приза „Das Goldene Lenkrad” от Bild, вестник, притежаван от Alex Springer.

От години Мъск говори за целта на Tesla да изгради европейски завод. През 2016 г., след като придоби германската фирма Grohmann Engineering, главният изпълнителен директор предположи, че европейският завод на компанията му ще бъде в Германия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК