Тийнейджърка с решение за премахване на "слепите зони" в автомобилите (Видео)

Момичето печели първо място на състезание по математика, приложни науки и инженерство

04.11.2019 | 22:50 Редактор: Стефанка Митева

14-годишната Алайна Гаслер и е напът да направи технологичен пробив с проекта си, с който като участва в състезание по математика, приложни науки и инженерство.

Проектът на американската тийнейджърка е за премахване на "слепите зони" в автомобилите, съобщават местните медии. Журито присъди на  ученичката първата награда - чек за 25 000 долара. А предложеното от нея решение се оказа елегантно, просто и абсолютно гениално.

С 3D принтер Алайна създаде прототип на система, включваща уеб камера и проектор, с чиято помощ се излъчват кадри от улицата върху А-колоната на автомобила. Резултатът е, че колоната става един вид "прозрачна". Уеб камерата е монтирана в основата на А-колоната, а благодарение на проектора видеото от нея в реално време се изобразява върху вътрешната страна на колоната. Самият проектор пък е инсталиран над седалката на водача, пише automedia.bg.

Най-трудната част от тази работа, според ученичката, е била да се направи обектив, който да може да фокусира изображението върху обект, разположен на такова разстояние. За да стане картината по-ясна, А-колоната е "облицована" със специална тъкан, която отразява светлината само към източника ѝ. Благодарение на това водачът вижда ясна картина, а пътниците - само тъканта.

Снимка: Youtube

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК