5 съвета за по-безопасно шофиране през есента

Подобрете сигурността и комфорта си на пътя

02.11.2019 | 17:40 Редактор: Стефанка Митева
5 съвета за по-безопасно шофиране през есента

През есента автомобилът изисква специална поддръжка. Освен него пренастройка трябва да направят и шофьорите. Следващите съвети ще ви помогнат да бъдете по-спокойни при пътуване.

1. Внимавайте за листата на шосето и върху колата

Повечето шофьори карат по-внимателно на сняг, но на замърсени шосета не намаляват скоростта. Мократа шума или калта по земята могат да бъдат много хлъзгави. Спирачният път се удължава. Под листата често се крият дупки или камъчета.

Листата могат да предизвикат проблем и когато покрият водните отвори пред челното стъкло. Ако те бъдат запушени, в купето може да проникне вода. Тя води до неприятни миризми, образуване на плесен или технически дефекти, пише automedia.bg.

2.Виждайте и нека ви виждат

През есента безупречната осветителна система на автомобила е особено важна – не само за да виждате добре, но и за да бъдете разпознаван рано от другите участници. Късите светлини трябва да бъдат включвани рано, защото дневните светлини на съвременните автомобили бързо достигат границите си при здрач и лоша видимост.

3. Внимавайте с атмосферните условия

Есента носи не само дъжд, тъмнина и мъгла, но и много вятър и дори бури. Избягвайте да паркирайте автомобилите си под дървета, за да предпазите автомобила си от щети, причинени от паднали клони. За да контролирате автомобила си в случай на непредвидени пориви, скоростта трябва да бъде адаптирана към условията.  Дръжте с две ръце волана, за да можете да реагирате бързо при нужда. 

4. Дивеч на пътя

През есента, особено рано сутрин, се стига до много аварии с диви животни. Животните се хранят по това време на деня или се връщат в местата за почивка, пресичайки шосето. Затова трябва да се внимава особено по пътищата покрай нивите и горите, дори и да няма пътни знаци. Ако на пътя или до него се появят диви животни изключете дългите светлини и натиснете клаксона. Силната светлина обърква животните, те губят ориентация и често хукват инстинктивно към източника ѝ.

5. Правилно облечени карате по-безопасно

Топлите дрехи не са подходящи за шофиране. Ако носите твърде дебели дрехи, движенията ви зад волана няма да бъдат правилни. Освен това може да се стигне до така наречената ситуация „без колан“. Предпазният колан вече не е стегнат към тялото, защото отдолу се е образувала празнина и в случай на удар няма да ви защити оптимално. Това важи особено за децата, които са пристегнати на мястото си с яке.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК