Facebook дава старт на дигиталната си валута 

Libra Association подписа Меморандума за асоцииране с 21 членoве

15.10.2019 | 16:31 Редактор: Ивет Арабова
Facebook дава старт на дигиталната си валута 

Facebook официално напредва с плановете си за нова цифрова валута въпреки критиките. Libra Association, неправителствената организация, която трябва да контролира либра, подписа Меморандума за асоцииране с 21 членове в понеделник в Женева.

Петима души бяха избрани в борда, включително Дейвид Маркъс, който управлява проекта във Facebook, както и представители на PayU, дружеството за рисков капитал Andreessen Horowitz, блокчейн компанията Xapo Holdings и нестопанската организация Kiva Microfunds. Комисар на асоциацията е бившият мениджър на Paypal Бертран Перес, който преди това е работил в тясно сътрудничество с Маркъс. Маркъс премина от Paypal към Facebook през 2014 г.

По-рано регулатори и политици в САЩ и Европа разкритикуваха остро проекта. Те се опасяват, че асоциацията може да се намеси в глобалната парична политика и няма да може да защити достатъчно добре чувствителните данни на своите потребители. Ако Facebook позволи на потребителите си да обработват плащания през социалната мрежа в бъдеще, това може значително да увеличи приходите на групата с нейните 2,3 милиарда потребители.

Oще по темата четете в Investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК