Facebook ще плати 40 млн. долара на рекламодатели

Те обвиниха компанията, че е манипулирала данните за гледанията на видеа

08.10.2019 | 22:31 Редактор: Ралица Братанова
Facebook ще плати 40 млн. долара на рекламодатели

Американският технологичен гигант Facebook ще плати 40 млн. долара на рекламодали, които твърдят, че компанията е завишила времето, в което потребителите са гледали видеа, пише Washington Post, цитиран от Investor.bg.

Според San Jose Mercury News базираната в Калифорния социална мрежа е отрекла извършването на неправомерни действия, когато е уреждала делото.

Рекламодателите заведоха иск срещу Facebook още през 2016 г. във връзка с метриките, които се предполага, че следят продължителността на времето, което потребителите прекарват, гледайки видео реклами в платформата. 

Те твърдят, че това време е било завишено с 900% спрямо реалното и това е помогнало на Facebook да убеди рекламодателите да купят нейни видео услуги.

Компанията първоначално призна, че има грешка във формулата за пресмятане. Въпреки това тя отрече обвинението, че инженерите ѝ са знаели за проблемите от повече от година и не са направили нищо.

Данните за гледанията са особено важни за рекламодателите във платформи, базирани на видео съдържание, като YouTube и Facebook, тъй като показват средното време, което потребителите са били ангажирани със съдържанието преди да продължат да гледат нещо друго.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК