Система за мониторинг на пътниците ще спре забравянето на деца на задната седалка

Над 800 малчугани са починали от топлинен удар от 1998 г. насам, след като са били оствени в колите

05.09.2019 | 22:16 Редактор: Юлия Христова
Система за мониторинг на пътниците ще спре забравянето на деца на задната седалка

В последните години редица брандове въведоха технология за мониторинг на пътниците на задната седалка. Сега тя ще стане много по-широко разпространена, защото Асоциацията на световните автомобилни производители се ангажираха да направят технологията стандартна на практика за "всички леки и лекотоварни автомобили" до 2025 г.

Сред производителите на автомобили, които обявиха намерението си да въведат система за контрол на присъствието на пътниците на задната седалка, са Alfa Romeo, Honda, Audi, BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, GM, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Maserati, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Porsche, Subaru, Toyota, Volkswagen и Volvo. Това е огромна коалиция и всеки производител ще получи свободата да внедрява системата когато реши, но не по късно от 2025 г., пише automedia.bg

Всяка разработка ще включва функция, която позволява на шофьора да разбере дали някой не е останал на задната седалка. Ако системата определи, че там има някой, тя ще издава звукови и визуални сигнали, за да напомни на водача за необходимостта да провери седалката, преди да заключи колата. Според експерти над 800 деца са починали от топлинен удар от 1998 г. насам и много от тези смъртни случаи са резултат от това, че шофьорите са ги забравили на задната седалка.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК