Изтекли са телефонните номера на 420 млн. потребители на Facebook

Били са открити в незащитена онлайн база данни

05.09.2019 | 16:50 Редактор: Тодор Петров
Изтекли са телефонните номера на 420 млн. потребители на Facebook

Една услуга, която беше премахната от Facebook като част от решаването на скандала с Cambridge Analytica през миналата година, донесе нови сериозни проблеми на компанията. 

Милиони телефонни номера на потребители на Facebook са били открити в незащитена онлайн база данни. 

Телефонните номера на около 420 милиона потребители са били достъпни в мрежата. Изглежда базата данни е съставена от публично достъпна информация. Засега не е ясно кой я е създал и качил. 

Facebook заяви в сряда, че става дума за стари данни. Изглежда са били събрани преди миналата година онлайн мрежата да премахне възможността за намиране на познати в социалната медия, използвайки техните телефонни номера. Facebook няма доказателства, че акаунти са били хакнати.

Файлът с телефонните номера е бил открил от изследовател по сигурността на информационните технологии, предава технологичният сайт TechCrunch. Той е бил достъпен в нешифрован вариант, а междувременно - премахнат, пише Investor.bg

Сред телефонните номера са тези на 133 милиона потребители на Facebook от САЩ. Около 18 млн. номера са били на потребители от Великобритания, а около 50 млн. - на такива от Виетнам. 

Това е поредният пропуск в сигурността, свързан с данни във Facebook, след поредица от инциденти, следващи скандала с Cambridge Analytica, при който компанията от Великобритания получи нерегламентиран достъп до данни на над 80 милиона профила, за да ѝ се помогне да идентифицира колебаещите се избиратели на президентските избори през 2016 г. в САЩ. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК