Възможно ли е VW наистина да купи Tesla?

Шефът на германския гигант има смели идеи за бъдещето

24.08.2019 | 09:40 Редактор: Василена Василева
Възможно ли е VW наистина да купи Tesla?

Едно изказване на главния изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс успя да предизвика истинска буря, а обясненията по случая стигнаха до повече хора първоначалната информация.

Всичко стартира с материал в германското списание Manager, което съобщи, че Дийс има интерес да направи VW инвеститор в Tesla, като информацията идва от един от топ мениджърите на германския гигант.

"Дийс би го направил веднага, стига да можеше", обяснява източникът на Manager относно покупката на дял в Tesla, цитиран от Automedia.bg

Естествено, реакцията на Volkswagen не закъсня.

"Спекулацията относно закупуването на дял в Tesla, направена от списание Manager, е неоснователна", се казва в съобщението на Volkswagen.
Но темата беше подета от други медии, като Automotive News Европа също цитира свои източници, че Дийс обмисля инвестиция в Tesla, дори цялостното купуване на компанията, а анализът на една потенциална сделка показва, че Volkswagen има финансите, за да си го позволи. В същото време, ако това се случи, едва ли някой се наема да прогнозира с колко ще отскочи цената на акциите на Tesla.

Източници от VW поясниха, че Дийс е наясно колко авантюристично действа Tesla, поне по стандартите на германския гигант, когато става въпрос за развитието на батериите и софтуеъра за своите автомобили. Също така е ясно и че Дийс ще има нужда от подкрепата на фамилиите Пийх и Порше за такава мащабна инвестиция.

Според Manager, много по-вероятно е VW просто да купи дял в Tesla, тъй като един от банкерите, който работи с германците вече прогнозира, на Дийс ще му е трудно да оправдае разход от 30 милиарда долара за цялостното изкупуване на компанията. Въпреки огромната вяра, която има самият Дийс в потенциала и идеите на инженерите на Tesla.

Интересът на големите в автомобилната индустрия към Tesla е напълно обясним. Компанията на Мъск продължава да работи на загуба, но успя да направи електромобилите желани и интересни за купувачите, а освен това все още е неоспорим лидер по отношение на развитието на батериите и налагането на електромобилите на пазара.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК