Нов скандал с дизеловите двигатели на VW

Откриха незаконно устройство в ремонтираните агрегати

21.08.2019 | 23:30 Редактор: Бойко Димитров
Нов скандал с дизеловите двигатели на VW

Скандалът с манипулираните дизелови двигател на концерна Volkswagen скоро няма да стигне до своя край. Германският производител бе принуден да ремонтира проблемните автомобили за своя сметка, като им постави нов софтуер. Оказа се обаче, че и той съдържа устройство за измама, което намалява вредните емисии при измерване по време на тестове. Това съобщи аutomedia.bg.

Това става ясно от решението на окръжния съд на Дюселдорф от преди няколко дни и вероятно ще доведе до нова вълна от искове срещу Volkswagen от страна на собственици на дизелови коли на концерна, които трябваше да бъдат оправени. Устройствата за измама в софтуера са открити при автомобили на Volkswagen, Audi, Seat и Skoda, които след ремонта продължават да се движат по пътищата на Германия.   

Според заключенията на съда,  поправката на софтуера от страна на Volkswagen е трябвало да гарантира, че вредните емисии от двигателите са правилно контролирани. Оказва се, че система за пречистване на отработените газове в новата версия работи само при външни температури между 10 и 32 градуса. В случай, че температурите паднат под тези стойности или се увеличат над тях, пречистването се деактивира и дизеловият двигател замърсява повече от позволеното.

Очаква се последствията от решенията на съда да бъдат с ефекта на бомба, тъй като претенциите от страна на собственици на дизелови коли на концерна вече бяха уредени. Ръководството на германския производител пък официално поиска от съдилищата в страната да прекрати всички искове, тъй като от началото на скандала са минали повече от 3 години.

Снимка: pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК