Букурещ забранява колите произведени преди 2000 г.

Автомобилите със сертификат Евро 1 и Евро 2 няма да влизат в широкия център на града

14.08.2019 | 22:50 Редактор: Бойко Димитров
Букурещ забранява колите произведени преди 2000 г.


На най-замърсяващите автомобили ще бъде забранено да влизат в центъра на Букурещ от догодина, а посетителите с коли от провинцията ще плащат дневна винетка, за да карат в града. Тези две радикални мерки бяха обявени от кмета на румънската столица Габриела Фиря, съобщи automedia.bg

Планът предвижда на всички автомобили без екологичен сертификат, или със сертификати Евро 1 и Евро 2, произведени преди 1999 година включително, да се забрани да влизат в широкия център на града. Онези, които са с регистрация в Букурещ или в обкръжаващия го окръг Илфов, все пак запазват правото да се движат в останалите части на столицата. На колите от провинцията със сертификат до Евро 2 изцяло се забранява да навлизат в Букурещ.

Собствениците на автомобили с Евро 3 - произведени до 2004 година, ще могат да карат през центъра само след закупуване на винетка тип Oxygen-С, която ще струва 75 леи (15 евро) на месец или 900 леи (190 евро) годишно.

Отделно кметът на Букурещ иска всички регистрирани другаде автомобили да плащат винетка тип Oxygen-В, за да шофират или минават транзитно през града. Нейната цена ще е 10 леи (2.1 евро) на ден или 1900 леи (402 евро) годишно.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК