Пет идеи, които могат да променят автомобилната индустрия през следващите 10 години

Тези стартъп-фирми активно разработват революционни проекти

12.08.2019 | 22:18 Редактор: Василена Василева
Пет идеи, които могат да променят автомобилната индустрия през следващите 10 години

Uber направи поръчката на такси възможна само с два клика на смартфона, а BlaBlacar убеди света, че да се возиш с непознати хора в автомобил за съвместно пътуване е изгодно и удобно. Ето още 5 стартъп-фирми, които могат да променят автомобилната индустрия през следващите 10 години.

Да припомним - стартъп е проект, чиято задача е да предложи нещо принципно ново и да направи пробив в дадена индустрия. Въпреки високият риск, това е и един от начините дадена фирма да стане известна и да заработи солиден капитал.

WayRay 

Идеята на този стартъп е да проектира холографично изображения с подсказки на водача директно на челното стъкло на автомобила, използвайки през 2012 г. Технологията е измислена още през 2012 г., когато един от онователите на фирмата катастрофира, тъй като отвлича вниманието си с  GPS-навигатора. За да се възползва от разработката, производителят трябва да постави на приборния панел малък лазерен проектор и визьор, като и да закачи към компютъра на автомобила допълнителен прибор, който събира данни за маршрута, разхода на гориво, условията на пътя и поведението на водача. 

Щаб-квартирата на WayRay се намира в Цюрих, а центърът за разработки е в Москва, което не е случайно, тъй като един от създателите на стартъпа - Виктор Пономарьов, е руснак. Компанията се разраства непрекъснато и има свои представителства в САЩ, Хонконг, Китай и Германия.

МЭТР

Още един проект с руско участие, който вече се определя като  "Uber за евакуатори" (така се наричат машините за оказване на помощ на пътя, с които се откарват повредените автомобили). Идеята е на клиента да се предожат достъпни като цена и проверена като качество фирми. Те са вкарани в приложение за смартфон, като са подредени по цена, разстояние и рейтинг. Повикването на евакуатор става с няколко клика, като няма нужда от други обяснения - координатите на мястото на аварията се определят автоматично. 

Продължението на статията четете в Automedia.bg

Снимка: depositphotos.com