Къде построиха цяло село на покрива на мол?

Реакциите варират от изобретателен оазис до недобре замислена антиутопия

11.08.2019 | 19:34 Редактор: Юлия Христова
Къде построиха цяло село на покрива на мол?

Жителите на квартал Cosmo Park в Джакарта излизат да тичат, да поливат растенията си или да разхождат кучетата си по чисти, асфалтирани пътища.

Децата от квартала карат колелата си до басейна и тенис корта. Удобни и модерни апартаменти са наредени един до друг с барбекюта и играчки навън. Тихо и подредено, мястото изглежда като всяко друго идилично предградие, но с една разлика. Cosmo Park е село в небесата, кацнало на върха на 10-етажен търговски център.

Това е сюрреалистичен градски балон, където тече нормален живот на необичайна височина. За да стигнат до наземното ниво, местните жители карат колите си по рампа. Периметърът е обграден от висока метална преграда, за да предотвратява падания или излизане извън рампата.

Cosmo Park е построен преди десет години, но до миналия месец за него не се знаеше много извън Джакарта, докато фотограф, използващ дрон, не показа странното място на света.

Индонезийската столица, в която живеят десет милиона души, и почти три пъти повече в района на Голяма Джакарта, изнемогва под бремето на проблемите си – от хронични наводнения и необичайно лош трафик до силно замърсяване, пренаселване и буквално потъване. Проблемите в града са толкова сериозни, че президентът на страната отново даде идея за преместване на столицата.

Обитателите му не пестят положителните си оценки, макар че някои външни наблюдатели не са толкова очаровани.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК