Скъпи автомобили се крадат за секунди. Вижте кои модели 

Безключовият достъп създава риск за безопасността

09.08.2019 | 17:32 Редактор: Тодор Петров
Скъпи автомобили се крадат за секунди. Вижте кои модели 

Британски експерти по безопасност направиха тестове и съставиха класация на най-лесните за кражба автомобили. Оказва се, че повече или по-малко опитен автоджамбазин може да ги задигне за около 10 секунди.

Най-слабо на опитите за "отвличане" се съпротивлява френският DS 3 Crossback. Моделът може да бъде откраднат за 10 секунди с помощта на популярния сред апашите код грабер, който засича кодовете от оригиналния ключ при заключването на автомобила.

Същото време е необходимо и човек да си тръгне с чуждо Audi TT RS, чиято система обаче е малко по-сложна. За да може този модел бъде откраднат, системата му за безключов достъп трябва да е активна за кратко време. Обикновено системата за сигурност със сензор за движение просто изключва ключа, така че да не предава никакви сигнали.

Малко повече време отнема, за да се "отвлече" Land Rover Discovery Sport от 2018 година. Той "удържа" на опитите 30 секунди. При този автомобил още не е инсталирана система за предаване на кодове за достъп в ултра широкия честотен диапазон като при новия модел. Ford Fiesta и BMW X3 се представиха още по-добре - на експертите им трябваше 40 сек, за да отворят колите, и още 20 сек, за да ги подкарат.

Някои автомобилни производители въвеждат безключов достъп в автомобилите си без да обърнат никакво внимание на елементарната безопасност. Функцията е удобна, но значително увеличава риска от кражба.

Снимка: Pixabay

Четете още по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК