Уникално: Астрономи откриха най-древната звезда във Вселената

Тя се е формирала няколкостотин милиона години след Големия взрив

06.08.2019 | 22:31 Редактор: Юлия Христова
Уникално: Астрономи откриха най-древната звезда във Вселената

Астрономи от Австралийския национален университет идентифицираха най-древната от известните във Вселената звезди, съобщи Сайънс алърт. Тя се намира в Млечния път, на разстояние 35 хиляди светлинни години от Земята.

Откритият червен гигант SMSS J160540.18-144323.1 е с най-малко количество желязо сред всички звезди в галактиката - 1,5 милиона пъти по-малко е от онова в състава на Слънцето. Това означава, че обектът принадлежи към т.нар. звездно население тип II, което се е образувало след раждането на Вселената преди 13,8 милиарда години.

Въпросната звезда се е формирала няколкостотин милиона години след Големия взрив.

В ранната Вселена почти не е имало метали. Първите звезди били съставени от водород и хелий, били много масивни, горещи и с малка продължителност на живота. 

Показателят за количеството на съдържащите в звездата елементи, които са по-тежки от хелия, е известен като металичност. Въз основа на него може да се разбере приблизително колко време след Големия взрив се е родила дадена звезда, пише dnes.bg. 

Специалистите предполагат, че звездата е била 10 пъти по-масивна от Слънцето. Експлозия на свръхнова предизвикала бърз процес, свързан с улавяне на неутрони - ядрена реакция, при която се образуват ядра на тежки елементи. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК