Google грабна короната за най-богата борсова компания от Apple

За падението на компанията на Кук има редица причини

02.08.2019 | 14:45 Редактор: Ралица Братанова
Google грабна короната за най-богата борсова компания от Apple

Аpple не бе пощадена от нищо. Първо Microsoft отне от производителя на iPhone титлата на най-ценна компания в света. Сега пък Google грабва короната за най-богата борсова компания в света.

Сумата от парични средства и търгуеми ценни книжа без дълга при Apple  възлиза на 102 млрд. долара (91,98 млрд. евро)  според изчисленията на Financial Times – значително по-ниска стойност от същата мярка при Google: 117 млрд. долара.

Apple беше безспорната най-богата компания в света в продължение на повече от десет години. Но от края на 2017 г. Google вкара в касите си 20 млрд. долара, докато при Apple кешовата наличност се стопи с 61 млрд. долара за същия период.

За падението на Apple има различни причини. Преди шест години активистът акционер Карл Айкан взе компанията под лупа и поясни на инвеститорите, че няма причина да се задържат толкова много пари в брой. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук трябваше да направи отстъпки и стартира най-мащабната програма за обратно изкупуване на акции в света. Още през 2012 г. компанията изплати дивидент - за първи път от 1995 г. насам.

По онова време Apple трябваше да си намери нови инвеститори и се надяваше – с дивидента си, да бъде интересна дори за големи фондове, като пенсионните. Те очакват не само увеличаване на цените на акциите, но и непрекъснат доход.

Снимка: Pixabay

Още по темата четете Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК