Германска компания измисли зарядна станция на метанол

Устройството излиза със 150 000 евро по-евтино от стандартния комплекс

24.07.2019 | 23:08 Редактор: Василена Василева
Германска компания измисли зарядна станция на метанол

За направата на стандартна станция за бързо зареждане на електромобили са нужни много усилия, тъй като електричеството трябва да постъпва в огромни количества и с висока мощност на заряда в акумулаторите на колите. Кабелите и другото оборудване също не са никак евтини, така че подобна станция струва скъпо.

Берлинската компания ME Energy предложи своя решение, при което електричеството се произвежда на място от двигател с вътрешно горене, работещ на биометанол. Така не се използват изкопаеми горива, а органични отпадъци или растения - тоест възобновяеми източници. Това прави зарядната станция по-екологична от стандартното устройство, пресмятат създателите й.

Освен това, подобна станция за зареждане е напълно автономна и не зависи от електрическата мрежа.

Самата идея се ражда, докато основателите на ME Energy - Александр Зол и Холгер-Инес Адлер, работят съответно в Bosch и Daimler. Първоначално те планират да разработят технологията като двигател за електромобил. Когато става ясно, че нейното използване в транспортни средства ще бъде доста скъпо, те решават да направят автономна зарядна станция.

Станцията за бързо зареждане на метанол е със 150 000 евро по-евтина от стандартното устройство. С 1500-литров резервоар за метанол и мощност от 150 кВт автономната станция ще струва не повече от 80 000 евро.

В ME Energy се надяват, че станцията им ще бъде готова за серийно производство през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК