Амстердам спира влизането на автомобили в центъра до 2030 г.

Забраната е наложителна заради замърсяването на въздуха в холандската столица

15.07.2019 | 17:11 Редактор: Бойко Димитров
Амстердам спира влизането на автомобили в центъра до 2030 г.

Амстердам обяви план за забрана на достъпа на бензинови и дизелови автомобили до центъра на града до 2030 година, като причината за това е замърсяването на въздуха. Това съобщи automedia.bg.

Според изследванията, заложени в мотивите за тази забрана, заради замърсяването на въздуха животът на жителите на столицата е средно с 1 година по-къс от възможното.

"Замърсяването е невидим убиец и това е една от най-големите здравни опасности в Амстердам”, се казва в официалното съобщение при лансирането на плана.

Той носи името „Clean Air Action” и ще се изпълнява на етапи. От 2020 година стартира първият етап, в който ще бъде забранен достъпът на дизели, по-стари от 15 години, във вътрешната част на Амстердам, като границата е околовръстната улица А10. След 2022 в рамките на ограниченията ще попаднат замърсяващите автобуси и лекотоварни бусове, а до 2025 забраната ще обхване моторните лодки в каналите и мотопедите. А до 2030 година целият трафик в градската част на града трябва да отделя нулеви вредни емисии.

Заедно с това градът планира да окуражава все повече навлизането на електромобилите и да осигури лесен достъп до станции за зареждане на всеки един собственик на такъв автомобил. В момента в Амстердам има около 3000 точки за зареждане на електромобили, като до 2025 броят им трябва да се увеличи поне на 16 000, а при най-оптимистичния вариант те трябва да станат 23 000.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК