Fraunhofer изследва страха на човека от роботите

Взаимодействието между хората и машините било въпрос и на чувства

14.07.2019 | 12:15 Редактор: Ралица Братанова
Fraunhofer изследва страха на човека от роботите

От гледна точка на една машина хората произвеждат предимно едно нещо: хаос. Те правят резки движения, променят процесите си, реагират по различен начин, когато са стресирани, раздразнени или отегчени. Те са трудни за прогнозиране. И това трябва да се промени.

Изследователи от Института Fraunhofer за металообработващи машини и технологии са монтирали всякакви видове сензори, микрофони, измерватели за движение в ръката на един робот.

Те измерват движенията - но преди всичко чувствата на хората, които работят с нея. Вълнение, стрес, тревожност. Страхът на човека от машината – робофобия. Това е темата на проучвателен проект, който в момента се провежда във Fraunhofer .

Данните трябва да помогнат за подобряване на сътрудничеството между човека и машината. В един свят, в който нивото на автоматизация непрекъснато се увеличава, тъй като роботите стават все по-автономни и работят все повече и повече с хората, възприемането им става все по-важно, така че сътрудничеството да е безопасно не само за тялото, но и за ума.

Пазарните изследователи на Statista смятат, че броят на индустриалните роботи ще се увеличи в глобален план от малко под 2,1 милиона през 2017 г. до 3,8 милиона през 2021 година. В индустриализирана Германия той е особено висок.

Снимка: Pixabay

Още по темата за роботите четете в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК