Green NCAP публикува класация за най-екологичните автомобили

Най-високата оценка получава електрическият Nissan Leaf

13.07.2019 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
Green NCAP публикува класация за най-екологичните автомобили

Създадената неотдавна програма Green NCAP публикува класация за най-екологичните модели, които е тествала. На изпитанията бяха подложени Nissan Leaf, Audi A4 Avant g-tron на метан, бензинова Opel Corsa, а също така и дизеловите Renault Scenic и Mercedes-Benz C200 d 4Matic, като именно резутатът на последния модел беше най-неочакван.


Програмата Green NCAP започна работа през пролетта, като се контролира от асоциацията Euro NCAP, която се занимава с краш-тестове на нови модели. Експертите провеждат серия от изпитания, за да оценят нивото на вредни емисии на автомобилите. 

Оценките за CO2 и за енергийна ефективност са от 1 до 10, а крайният резултат се пресмята по системата за 5 звезди, действаща при тестовете на Euro NCAP.

Очаквано най-високата оценка за екологичност - 10, получава електрическият Nissan Leaf. Също толкова има и Mercedes-Benz C200 d 4Matic с дизелов двигател, като експертите отлебязват, че този резултат е постигнат благодарение на ефектимна система за изчистване на вредните емисии.

За енергийна ефективност Leaf и C200 получават съответно 8,5 и 5,3 точки, а общата оценка е 5 звезди за мозела на Nissan и 3 звезди за този на Mercedes. Audi A4 Avant g-tron заработва 8,7 и 4,7 точки (3 звезди), Renault Scenic – 8,6 и 5,9 точки (три звезди), а Opel Corsa (предишното поколение) – 9,0 и 6,0 точки (4 звезди).

Снимки: Green NCAP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК