Нова сензорна станция отчита замърсяването на въздуха в София

Информацията ще може да се наблюдава в реално време

12.07.2019 | 13:05 Редактор: Юлия Христова

Столичната община монтира днес сензорна станция за качеството на атмосферния въздух в парк "Хиподрума". Апаратурата ще следи показателите на въздуха. Тя е част от изпълнявания проект на Столичната община за 22 сензорни станции, които ще бъдат поставени в различни райони на София. Монтирането им ще приключи до края на лятото, очаква се те да заработят през есента.

Информацията за качеството на въздуха в столицата ще може да се наблюдава в реално време на сайта на общината, заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция "Околна среда". 

На монтирането на новата сензорна станция присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система. Използваме иновациите и технологиите, за да решаваме по-добре проблема с въздуха", посочи тя.

Само преди дни Софийският градски съд постанови мерки по делото за мръсния въздух в столицата. Магистратите задължиха общината да обявява средноденонощните нива на фините прахови частици на сайта си, на информационните табла, разположени в автомобилите на градския транспорт и в станциите на метрото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК