Швеция спира дизеловите автомобили от 2030 г.

Новото правителство на страната ще се бори с глобалното затопляне и с изпълнение на Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени

25.01.2019 | 16:42 Редактор: Велислав Филипов
Швеция спира дизеловите автомобили от 2030 г.

Швеция е поредната държава, която има намерение да въведе пълна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това ще стане през 2030 г., като е една от ключовите програма на новото правителство на страната, което ще се бори с глобалното затопляне и с изпълнение на Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени.

За постигане на тези цели, в близките години властите започват активно развитие на инфраструктура за електрически транспорт. Идеята на управляващите е Швеция да стане първата държава в света, която да не използва изкопаеми енергийни източници, съобщава Deutsche Welle, като цитира премиера на страната – социал-демократът Стефан Льовен.

По този начин Швеция става деветата държава, която посочва конкретна дата за пълен отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. „От 2030 г. на територията на страната няма да могат да се регистрират нови коли с бензинови и дизелови двигатели”, обяви представителката на екологичната организация Greenpeace - Марион Тиман.

По-рано стана ясно, че Норвегия планира отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2025 г. В момента в скандинавската страна половината от продадени нови коли са електрифицирани – 31,2% са на ток, а останалите са хибриди.

Освен това, през 2030 г. от бензиновите и дизеловите коли ще се откажат Израел, Ирландия, Исландия и Холандия. Същият срок са си поставили Китай и Индия, а през 2040 г. забраната на двигателите с вътрешно горене ще стане факт във Великобритания и Франция.

Повече новини четете на AutoMedia.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.