САЩ и Китай прекратяват търговската война помежду си за 90 дни

За това се договориха Доналд Тръмп и Си Дзин Пин след срещата на Г-20

02.12.2018 | 13:35 Редактор: Ралица Братанова
САЩ и Китай прекратяват търговската война помежду си за 90 дни

Съединените щати и Китай прекратяват търговската война помежду си за 90 дни. За това се договориха Доналд Тръмп и Си Дзин Пин по време на работна вечеря след срещата на Г-20 в Буенос Айрес. 

След продължила два часа и половина среща Доналд Тръмп и Си Дзинпин се съгласиха, че примирието ще трае 90 дни и няма да се въвеждат нови мита. От Белия дом обаче уточниха, че ако през този период не се постигне споразумение по структурни промени в търговските им отношения, митата върху китайските стоки ще скочат от 10 на 25 процента. Китайският президент беше категоричен, че сътрудничеството е най-добрият избор за Съединените щати и Китай. 

Американският президент е имал и кратък неформален разговор с руския си колега Владимир Путин в кулоарите на срещата, след като отказа официална среща заради инцидента със задържаните от Русия украински кораби и моряци. В Буенос Айрес Путин обвини Киев, че не желае мирно разрешение на конфликта. По думите на руския президент управляващата партия в Украйна е "партия на войната“ и докато е на власт, всички трагедии от подобен род ще продължат. И подчерта, че не е имало дискусия с Киев за евентуалното освобождаване на украински моряци. 

Темата за убийството на журналиста Джамал Хашоги също беше в дневния ред на срещата в Буенос Айрес. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че убийството е тест за целия свят и, че е в интерес на Рияд да разкрие какво се е случило с журналиста в саудитското консулство в Истанбул.