Украйна пред военно положение: Русия блокира Керченския пролив

По искане на Киев и Москва ще заседава Съветът за сигурност на ООН

26.11.2018 | 11:03 Редактор: Иван Берберов
Украйна пред военно положение: Русия блокира Керченския пролив

Напрежение между Киев и Москва. Русия блокира достъпа до Азовско море като прегради Керченския пролив с огромен танкер, а в небето над него кръжат бойни самолети. 

Преди това руски военни обстрелваха и задържаха три украински кораба, които се опитаха да преминат в Черно море. Съобщава се и за ранени украински моряци. 

До ескалацията на напрежението се стигна, след като украински бойни кораби навлязоха през Керченския проток, заобикаляйки анексирания Крим. Москва заяви, че плавателните съдове са навлезли незаконно в руски териториални води и това е опит за провокация. 

Украйна пък обвини Русия, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в техен кораб, който се е движел заедно с още два плавателни съда от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток. 

Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата на единствения морски път, свързващ Азовско в Черно море. Десетки кораби чакат да преминат протока, а ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море. 

Днес се очаква на спешно заседание украинските депутати да решат дали страната да не обяви военно положение. По искане на Киев и Москва на извънредно заседание ще се събере и Съветът за сигурност на ООН.