Албанската полиция простреля грък и предизвика напрежение между двете държави

Мъжът издигнал гръцкото знаме, властите го свалили, а той открил огън с "Калашников"

29.10.2018 | 19:42 Редактор: Ралица Братанова
Албанската полиция простреля грък и предизвика напрежение между двете държави

Албанската полиция застреля 35-годишен етнически грък. Инцидентът е станал по време на вчерашния национален празник на Гърция, в албанското село Буларат. Мъжът издигнал гръцкото знаме, полицията го свалила, а той открил огън с "Калашников".

Село Буларат, близо до албанско-гръцката граница, е населено предимно с гръцко малцинство. То попада в спорна зона между Атина и Тирана. От години южната част на Албания е наричана в Гърция Северен Епир. А хората от гръцкото малцинство получават гръцко гражданство. Таково е и семейство Кацифас от Буларат, който преди години се местят в Гърция. 

Вчера на националния празник на Гърция - 35-годишният Константинос Кацифас се връща в родното си село в Албания. Там той издига гръцкото знаме в местното гробище. В него са положени тленните останки на гръцки войници, загинали през Втората световна война. Малко след това албанската полиция сваля флага. Тогава 35-годишният Кацифас открива огън по властите с автомат "Калашников". Извикани са и албански спецчасти, които прострелвят смъртоносно 35-годишния мъж. 

Убийството предизвика дипломатическо напрежение между двете страни. От гръцкото външно министерство обявиха в изявление, че е "неприемливо, че операцията е довела до загуба на човешки живот". И също така призоваха албанските власти да осигурят пълно изясняване на случилото се. Отговорът на Албания не закъсня. В  Twitter премиерът на старата Еди Рама описа Кацифас като "луд". 

Младият мъж е бил с крайни националистически идеи. Той е служил в спецчастите на гръцката армия. На повечето му снимки в профила му във фейсбукс е с военни дрехи. Той също така е публикувал и материали в подкрепа на т. нар. Фронт на Освобождението на Северния Епир – гръцка етническа група, действала подривно в Албания по времето на Втората световна война.