Шпионски скандал нажежи отношенията между Русия и Холандия

4-ма агенти на руското разузнаване са били депортирани от страната, след опит за кибератака срещу ОЗХО в Хага

04.10.2018 | 18:38 Редактор: Велислав Филипов
Шпионски скандал нажежи отношенията между Русия и Холандия

Шпионски скандал нажежи отношенията между Русия и Холандия. Четирима агенти на руското разузнаване са били депортирани от страната, след опит за кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага.

Това е поредният опит за кибератака от страна на руското разузнаване. През април хакери са се опитали да получат достъп до данни от международното разследване на самолетната катастрофа в Източна Украйна през 2014 година, при която загинаха близо 300 души. Последни теории сочат, че машината е била свалена с обстрел от руски зенитен комплекс "Бук".

По време на атаката организацията участва в разследване на химическата атака срещу руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, както и предполагаемата химическа атака в Сирия. Няколко часа преди пресконференцията на холандския министър на отбраната, Лондон обяви, че ГРУ стои зад редица кибератаки из целия свят през последните няколко години.

Според холандските власти четиримата заподозрени са притежавали дипломатически паспорти, а двама от тях са били IT специалисти. Те шпионирали безжичната интернет мрежа на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага като оборудването, с което разполагали, засичало данните и паролите на служителите, които я използвали. По този начин е било възможно да получат достъп и дори да инфектират мрежата с вируси. 

Холандското външно министерство е привикало руския посланик Александър Шулгин за обяснение. НАТО призова Русия да прекрати "безотговорния си модел на поведение“. Великобритания призова за налагането на допълнителни санкции срещу Москва. Русия, обаче категорично отрича като дори определи обвиненията срещу нея като "дяволски коктейл“.