Нов пожар в района на Атина, пламъци бушуват и в Португалия, в Австралия - невиждана суша

Армията в Швейцария предприе необичайна спасителна акция в големите горещини

08.08.2018 | 17:03 Редактор: Лазарина Колчагова
Нов пожар в района на Атина, пламъци бушуват и в Португалия, в Австралия - невиждана суша

Нов пожар пламна в района на Атина. Издадено е предупреждение за опасност от пожари и на шест гръцки острова. 

А огънят в Португалия застрашително се движи към туристически градове по крайбрежието. 

3 пожарни и 1 хеликоптер гасят новия горски пожар край Атина в Гърция. Пламъците са се разразили в селището Неа Макри, което е разположено в близост до местата, засегнати от опустошителните пожари преди две седмици, отнели живота на над 90 души. Пожарът в Неа Макри не застрашава хора и сгради и е под контрол, съобщават властите. 

В Португалия битката с огнената стихия продължава. Повече от 2000 пожарникари се опитват да потушат пламъците. Властите са разтревожени, че огънят се мести към популярни туристически градове, където хиляди туристи са на почивка. 

Десетки доброволци помагат на огнеборците, носейки контейнери, пълни с вода. Властите евакуираха хиляди по пътя на огъня в Португалия. Хиляди декари земеделски площи са унищожени. 

В Австралия невиждана суша. Най-населеният щат Нов Южен Уелс преживява подобно нещо за първи път от 50 години. 

Селскостопанските водохранилища са пресъхнали, а посевите са унищожени. Федералните правителства са предоставили помощ в размер на 430 милиона австралийски долари, но тя не е достатъчна. Метеоролози прогнозират сушата да продължи през следващите три месеца. 

Със суша се борят и в Швейцария. Армията предприе необичайна спасителна акция в големите горещини. С помощта на хеликоптери армията достави вода на няколко хиляди крави, намиращи се в планински масив. 

Районът от няколко седмици страда от тежка суша, предизвикана от рекордните горещини в Европа. За да помогнат на бедстващите животни, всяко от които се нуждае от поне 150 литра вода на ден, военните напълниха два огромни резервоара, за да могат да помогнат на кравите. 

Гледайте видеото.