Земята на бавен огън: В Испания червен код, рекордна жега в Япония, пожари в Калифорния

Рекордно високите температури увеличават жертвите на топлинни удари

07.08.2018 | 15:23 Редактор: Лазарина Колчагова
Земята на бавен огън: В Испания червен код, рекордна жега в Япония, пожари в Калифорния

В Испания остава червеният код за опасни горещини, след като живакът в термометрите достигна 40 градуса. Жегите се очаква да продължат поне до края на седмицата. 

Рекордно високи температури бяха регистрирани и в Япония, където над 17 хиляди души потърсиха лекарска помощ, заради топлинни удари.

В южната испанска област Андалусия температурите достигат рекордните 44 градуса, а в централния регион Толедо – 40 градуса по Целзий. 

Към момента жертвите на топлинни удари са три, а хората търсят по прохладни места в най-горещите часове от деня. Властите предупредиха, че в жегите е задължително да се пият повече течности и на места започнаха да раздават бутилки с минерална вода. 

В Южна Испания заради горски пожар край Хуелва бяха евакуирани над 1500 души. Огънят е овладян и близо 200 огнеборци и 20 пожарни автомобила работят неуморно за окончателното му потушаване. 

Междувременно над 70 хиляди японци са потърсили лекарска помощ заради горещините в страната през последната седмица. Това е с 15 000 души повече от предишния рекорд, поставен през лятото на 2013 година. 

Горещините вече взеха 13 жертви. Температурите в Япония вече надвишават 30 градуса, а болниците не успяват да поемат наплива от хора, оплакващи се от топлинни удари. Властите призоваха гражданите да не излизат навън в най-горещите часове от деня и да пият повече течности.

Властите в Калифорния наредиха незабавната евакуация на няколко хиляди души, живеещи в района на националния парк Кливлънд форест кенионс край Оринж каунти. 

Само за денонощие огънят, избухнал в ранния следобед, е изпепелил около 5 квадратни километра гори и горски насаждения. 

Пламъците се разпространяват бързо заради сухото, горещо и ветровито време и стихията е почти неконтролируема. Към момента на територията на щата бушуват 8 огромни пожара. Стихията край Мендосино вчера бе обявен за най-големия пожар в историята на щата. 

Американският президент Доналд Тръмп вече обяви бедствено положение в Калифорния и обеща федерална помощ на засегнатите от стихията.

Гледайте видеото.