Отпадъците на човечеството достигнаха до Антарктида

Грийнпийс откриха пластмасови отпадъци в южния полярен кръг

08.06.2018 | 17:45 Редактор: Ивайло Николов
Отпадъците на човечеството достигнаха до Антарктида

Проблемът със замърсяването на нашата планета се задълбочава, а боклуците вече достигнаха и до ледените води на Антарктида. Екоактивистите от Грийнпийс откриха пластмасови отпадъци в Южния полярен кръг и алармират за тревожната ситуация.

Все още не е изяснено как замърсяването е стигнало толкова далеч, повече от ясно е, че нови проблеми застрашават морския хабитат в района на Антарктида. Един от тях е наличието на микропластмаса.

Това са малки късчета от пластмасови изделия като торбички за пазаруване и дори автомобилни гуми. Микропластмасата е била открита в девет от седемнайсетте проби на вода събрани в района на Антарктида в началото на тази година.

Екоактивисти обясняват, че малки пластмасови отпадъци, подобно на перли покриват плажовете, а след това при прилив се озовават във водата.

Пластмасата се разгражда в продължение на стотици години и междувременно замърсява океаните. Според агенцията по околна среда на ООН замърсяване с пластмасови отпадъци може да се открие от Арктика до Антарктида.

Замърсяването на водите е засегнало дори и Марианската падина в Тихия океан - най-дълбокото място на планетата.