Туск: Има притеснения от действията на Анкара за бежанците, Кипър, Гърция...

Въпреки това ще продължим диалога и сътрудничеството с Турция, отбеляза председателят на Европейския съвет във Варна

26.03.2018 | 22:12 Редактор: Василена Василева
Туск: Има притеснения от действията на Анкара за бежанците, Кипър, Гърция...

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск благодари на премиера ни Бойко Борисов за срещата на високо ниво ЕС-Турция, която се провежда в Евксиноград.

"Обсъдихме темата за бежанците, оставаме много близки партньори по темата, благодарих на Турция за възпиране на мигрантските потоци, както и че са дали подслон на толкова много хора, близо 3 млн., а и полагат усилия за живота на тези хора", отбеляза той на съвместната им пресконференция.

Туск увери турският президент Реджеп Ердоган, че Европа ще продължи да поддържа своя ангажимент да им помага.

"Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стардарти, разбираме, че Турция пострада от опита за преврат, но не трябва да се уронват човешките права. ЕС остава готов да помогне и в това отношение", увери той.

По думите му добрите отношения между Турция и ЕС, са важни в процеса на присъединяването на Анкара към съюза.

"Има обаче притеснения от някои действия на Анкара в Егейско море и по отношение на задържане на граждани на ЕС. По отношение на Кипър, страната има право да проучва своите ресурси, както и по линия на успешното обединяване на разделен Кипър", посочи Туск.

"Дискутирахме и борбата с тероризма и чуждестранните бойци и изразихме някои опасения за действията на Турция в Сирия. Смятаме, че трябва да бъде предоставена хуманитарна подкрепа на пострадалите там", настоя председателят на Европейския съвет.

В заключение Туск посочи, че ЕС и Турция имат трудности във взаимоотношенията си, "но ние ще продължим диалога и сътрудничеството", обеща той.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Още новини четете в Dnes.bg