Високо напрежение между ЕС и Турция - защо?

Реджеп Ердоган предизвика гнева на Общността с редица свои действия

26.03.2018 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Високо напрежение между ЕС и Турция - защо?

Светът е вперил поглед във Варна и историческата среща между ръководството на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган. Как се стигна до повишеното напрежение между Анкара и Брюксел и ключовата среща в резиденция "Евксиноград"?

Часове преди да се отправи към България Реджеп Ердоган отправи категорично послание към Европа – той ще поиска пълно членство в Общността за страната си.

 На 18 март 2016 година Европейският съвет и Турция постигнаха съгласие – да бъде спрян потокът на нелегална имиграция. Според условията всички имигранти, пристигащи към гръцките острови, чиито молби за убежище биват отхвърлени, трябва да бъдат върнати в Турция. 

На своя страна Европейският съюз се съгласи да изплати 3 милиарда евро на Анкара, с възможност за допълнителни 3 милиарда до края на 2018 година. Отношенията между ЕС и Турция обаче се влошиха драстично с обявената от Ердоган четириетапна военна операция "Маслинова клонка", чиято цел е да създаде 30-километрова "зона за сигурност" в Северна Сирия. 

Допълнитено напрежение донесоха и турските действия в морската икономическа зона на Кипър. Миналият месец турската армия попречи на началото на проучвания за петрол и газ под предлог, че прави военни учения в точно тази част от зоната. Кипър изиска въпросът да бъде повдигнат по време на срещата на върха във Варна. 

А Гърция постави на масата проблема с двамата задържани нейни войници на границата между двете страни, които Анкара обвинява в международен шпионаж и отказва да върне на Атина. Гърция призова ЕС да упражни натиск върху Ердоган, за да разреши въпросните ситуации. 

Вижте повече по темата във видеото!