Часове преди срещата ЕС-Ердоган - протести и драконовски мерки за сигурност

Демонстрантите определят турския президент като диктатор, а идването му като капитулация за ЕС

26.03.2018 | 12:54 Редактор: Иван Берберов
Часове преди срещата ЕС-Ердоган - протести и драконовски мерки за сигурност

Във Варна са взети безпрецедентни мерки за сигурност за срещата по-късно днес между европейските лидери и Реджеп Ердоган. Часове преди ключовото събитие в града излязоха протестиращи срещу визитата на турския президент.

Държавният ни глава Румен Радев поиска на срещата да бъде поставен въпросът с компенсирането от турска страна на прогонените след Освобождението и двете Балкански войни от Турция тракийски бежанци. Обещетението на тракийските бежанци е в размер 10 млрд. долара.

Срещата цели стопляне на взаимоотношенията с югоизточната ни съседка, след като през 2016 г. охладняха, поради военния преврат в Турция, припомни репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

Демонстрантите са категорини, че мястото на Ердоган не е в България. Те, също като Радев, настояват въпросът с тракийските бежански да бъде поставен на срещата. За някои хора от протестиращата тълпа Ердоган е диктатор, а визитата му е капитулация за целия ЕС. 

Вчера президентът на Турция е заявил, че ще изнесе пред лидерите на ЕС доказателства за страни от ЕС, които подпомагали терористични групировки, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR