Туск хвали Борисов за организирането на ключовата среща във Варна

Ценим много високо инициативата, заявява председателят на Съвета на Европа

26.03.2018 | 17:59 Редактор: Тодор Петров
Туск хвали Борисов за организирането на ключовата среща във Варна

Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск похвали българския премиер Бойко Борисов за организирането на ключовата среща между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган.

Държавният глава на Турция пристигна във Варна малко след 14 ч. и беше посрещнат от кмета на града Иван Портних. След него кацна и Доналд Туск, а двамата вече са в резиденция "Евксиноград", предаде пратеникът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

Според турските медии Ердоган е провел 70-минутна среща с премиера Борисов веднага след пристигането си в двореца "Евксиноград".

Туск оцени много високо инициативата на Борисов по организирането на подобна среща в момент на обтегнати отношения между ЕС и Турция. Той е заявил пред Борисов, че тази инициатива се оценява много високо и от лидерите, с които той е успял да разговаря.

Анализаторите определят срещата във Варна като историческа, заради безпрецедентното охладняване на отношенията между Турция и ЕС. Часове преди да тръгне за България Ердоган категорично е заявил, че ще отправи послание към Европа за пълно членство в ЕС и безвизово пътуване за турските граждани до провеждането на президентските избори през 2019 г.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)