Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ердоган се опитва да подражава на световните лидери, смятат експерти

Отношенията между ЕС и Турция стават все по-лоши с всеки изминал ден, коментира Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR

26.03.2018 | 20:45 Редактор: Василена Василева
Ердоган се опитва да подражава на световните лидери, смятат експерти

Отношенията между ЕС и Турция стават все по-лоши с всеки изминал ден. Това се дължи на изключително агресивната реторика на Реджеп Ердоган, който се опитва да подражава и дори да копира поведението на световните лидери. Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Агресивността от страна на големите световни сили е повсеместна. Тя започна да назрява все повече през изминалата 2017 г., а примери за това са Китай, Русия и САЩ", допълни още той.

Според Керемедчиев проблемът е, че липсва единна позиция на страните от Европейския съюз по отношение на агресивната политика на Анкара, което от своя страна позволява на Турция да общува с някои държави благосклонно, а с други не.

"Турският президент играе толкова твърдо, колкото му позволят", подчерта бившият зам.-министър на външните работи в студиото на Кузман Илиев.

Пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Мартин Табаков обясни, че има няколко основни неща, които Анкара желае спрямо Европейския съюз.

"На първо място става въпрос за преговори във връзка с митническия съюз, защото съществуващият в момента касае частично различни типове стоки - индустриалните. Турската страна обаче е много заинтересована той да включва в себе си и земеделската продукция. Второто искане е за визова легализация, а големият проблем пък е темата за присъединяването на Турция към ЕС", посочи той.

Вижте видеото с целия разговор!