ЕС и Турция лицемерничели - бежанците в Турция не били 3 млн., а 300 хиляди

Това обявиха пред Bulgaria ON AIR журналистът Нина Спасова и бившият консул на България в Одрин Георги Димов

26.03.2018 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
ЕС и Турция лицемерничели - бежанците в Турция не били 3 млн., а 300 хиляди

Говори се за 3 млн. бежанци, които ще залеят Европа. Въобще няма такава цифра. В лагерите около границите има около 300-400 хиляди, подчерта пред Bulgaria ON AIR журналистът Нина Спасова в контекста на ключвата среща между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган във Варна. 

Не са повече от 300 хиляди, настоя бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Двамата се обединиха зад мнението, че Турция и ЕС са лицемерни относно реалния брой на бежанците в южната ни съседка. Нина Спасова и Георги Димов посочиха, че Европа държи парите, които дава на Турция за справяне с бежанците, да не бъдат безотчетни. Бившият ни консул в Одрин добави, че Турция е зависима от Европа и Ердоган иска парите на ЕС.

В извънредното студиото на Bulgaria ON AIR Нина Спасова отбеляза, че Европа има вина, че е изоставила преговорите за присъединява на Турция към Общността. 

"Появиха се много нови проблеми, този процес се усложни страшно", подчерта тя и добави, че вероятността да бъдат направени конкретни стъпки е доста малка.

Според нея Реджеп Ердоган насочва посланията си към тези 50% от населението на Турция, които искат страната им да бъде модерна и светска. По думите ѝ Ердоган води войни, за да покаже колко силен и решителен е, давайки пример със Сирия.

"За съжаление, Европа дълги години си затваряше очите пред турския тип демокрация заради икономическите си интереси. Сегашният режим не е цяла Турция, по-голямата половина е на друго мнение. Две водещи политически партии твърдят, че гласувалите против на референдума са 52%. Вижда се, че целта на сегашния президент е да овладее страната и да премахне военните", обясни Георги Димов.

"Турция за пореден път декларира, че не признава Република Кипър. Как ще стане тази визова либерализация?", каза още бившият ни консул в Одрин.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)