Световната здравна организация иска решителни действия срещу мръсния въздух в ЕС

Замърсяването е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души годишно в световен мащаб, сочи статистиката

13.02.2018 | 23:10 Редактор: Ивайло Николов
Световната здравна организация иска решителни действия срещу мръсния въздух в ЕС

Световната здравна организация и Организацията за здраве и околна среда поискаха от Европейския съюз "решителни действия" срещу замърсяването на въздуха, информира investor.bg

Замърсяването е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души годишно в световен мащаб, сочи статистиката. Това прави мръсния въздух  по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно.

Данните за ЕС показват, че замърсяването на въздуха годишно причинява смъртта на 399 хил. души. Това е 15 пъти повече спрямо смъртните случаи на пътя. В същото време обаче европейските управляващи много често отлагат мерките за чистия въздух въпреки законовите изисквания и ангажиментите, направени пред Брюксел. Двете организациите смятат още, че мерките на национално и местно ниво не са адекватни.

В средата на януари Европейската комисия изпрати последно предупреждение към девет държави в ЕС-Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, да изпълнят европейските директиви за чистотата на въздуха. Решение как ще продължи процедурата ще има към средата на март.

Българският министър на околната среда Нено Димов призна преди седмици, че проблемът е сериозен и 16 държави от Европейския съюз се намират в различна фаза на наказателните процедури на Брюксел за неизпълнение на законодателството в областта.