Хиляди на протест в Барселона: Свобода за политическите затворници

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой посети Каталуния, за да открие предизборната кампания

12.11.2017 | 14:29 Редактор: Велислав Филипов
Хиляди на протест в Барселона: Свобода за политическите затворници

Първо посещение на испанския премиер Мариано Рахой в Каталуния, ден след многохилядния протест в Барселона. Днес той ще даде начало на предизборната кампания на изборите на 21 декември.

Повече от 750 хил. каталунци се включиха в поредния мащабен протест. Акцията премина през целия център на Барселона. Хората развяваха каталунски знамена, жълти панделки и плакати с надписи "Свобода за политическите затворници".

"Изморени сме от това, че не ни уважават. Опитваме се да се отнасяме добре с всеки и да възпитаваме нашите деца по най-добрия начин. Всеки ден ние се борим, за да живеем в едно по-добро общество", коментира една от протестиращите.

Демонстрацията премина мирно и не се стигна до напрежение между протестиращи и полиция. Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон се обърна със записано видеообръщение към събралото се множеството.

"Благодаря ви много за топлината и подкрепата. Дори в затвора членовете на правителството получават вашата подкрепа и това ни дава надежда, а нашата надежда е вашата свобода", каза Пучдемон.

Правителството на автономната област бе свалено от централната власт в Мадрид, след като Каталунският парламент прие декларация за независимост. Полицията задържа осем от доскорошните регионални министри, а за останалите беше издадена европейска заповед за арест.

Пучдемон се предаде на полицията в Брюксел. Междувременно испанските власти обявиха, че са установени в социалните мрежи манипулации за каталунската криза, идващи от Русия.