Тежка равносметка след пожара в Лондон

12 жертви, десетки пострадали и изчезнали

15.06.2017 | 15:03 Редактор: Мария Аладжова
Тежка равносметка след пожара в Лондон

Тежка е равносметката след вчерашния опустошителен пожар в Лондон. Официално броят на загиналите е 12 души. Властите обаче се опасяват, че жертвите ще се окажат много повече. В критично състояние в болница са 18 души, а десетки са изчезналите.

Ден след трагедията пожарникари продължават да обливат с вода почернялата от огъня фасада на Гренфел тауър. След направения първоначален оглед бе установено, че няма опасност 24-етажната сграда да се срути.

На горните етажи на блока обаче все още има тлеещи огнища, чието потушаване е приоритет за огнеборците.

Властите обявиха, че предстои да бъде извършена експертиза, която да установи какво е причинило пожара. Към момента се знае, че огънят е избухнал на 4-я жилищен етаж на сградата.

Премиерът Тереза Мей обеща задълбочено разследване и сурови наказания за виновните: "В момента, в който опасността премине изцяло, ще започнем разследване за причините на пожара. Ако трябва да си извадим поуки и да научим уроци – то това ще бъде направено. Дотогава трябва да направим всичко по силите си да осигурим на пострадалите цялата помощ, от която се нуждаят", увери Мей.

На 44 семейства, останали без дом, е осигурен временен подслон, съобщиха местните власти. Хотели в района на Северен Кенсингтън също настаниха безплатно част от оцелелите при пожара. Десетки хора се отзоваха на призива за помощ и изпратиха храна, дрехи и одеяла и дори приютиха някои от нуждаещите се в домовете си.