Огромен пожар в Лондон, горя 27-етажен жилищен блок

Посланикът на България във Великобритания заяви пред Bulgaria ON AIR, че не се съобщава за пострадали българи

14.06.2017 | 09:01 Редактор: Василена Василева
Огромен пожар в Лондон, горя 27-етажен жилищен блок

Жертви и ранени при огромен пожар, избухнал тази нощ в 27-етажна сграда в Лондон. От Главната дирекция на пожарната в британската столица не уточняват броя на загиналите, но подчертаха, че огнеборци са намерили обгорени тела на долните етажи на сградата, в която и в момента се претърсва за блокирани хора.

Близо 50 души са приети в болница, най-вече заради обгазяване. Районът около сградата, в която има 120 апартамента с близо 200 обитатели, е блокиран от полицията заради опасност от срутване на блока.

На място има около 40 пожарни коли и 200 огнеборци, които успяха да потушат по-голяма част от пламъците, но по високите етажи все още се виждат тлеещи огнища. На място има и около 20 линейки с екипи за реакции при кризисни ситуации.  

Районът в радиус от 100 метра е покрит с огромно количество пепел. Според една от версиите причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка. Според очевидци огънят е тръгнал от втория етаж и бързо се е разпространил нагоре.

Сградата е строена през 70-те години на миналия век, а през миналата година е претърпяла мащабна реновация за близо 11 млн. долара.

Няма информация за пострадали българи, съобщи посланикът ни в Лондон Константин Димитров пред Bulgaria ON AIR. Няма версия за терористични действия, засега една от основните версии е битова ситуация, добави той.