Национална стачка блокира Гърция

Протестите се провеждат на фона на течащите в гръцкия парламент дебати по законопроекта с новите мерки за икономии

17.05.2017 | 13:23 Редактор: Василена Василева
Национална стачка блокира Гърция

24-часова национална стачка блокира Гърция. Причината - планираното от кабинета ново орязване на заплати и пенсии и вдигане на данъци.

Стачките се провеждат на фона на течащите в гръцкия парламент дебати по законопроекта с новите мерки за икономии, поискани от международните кредитори. Ако Атина приеме условията по споразумението тя ще получи следващия транш от спасителния заем, за да изплати дългове за около 7 млрд. долара през юли. 

Още вчера служителите в градския и железопътния транспорт обявиха тридневна стачка. Aвтобусите в цялата страна и метрото в гръцката столица ще се движат само в сутрешните и следобедните часове, за да могат протестиращите да се придвижат до местата за митингите. 

До полунощ фериботите, основната транспортна връзка с гръцките острови, остават в пристанищата. Стачка започнаха и авиодиспечерите. Към протеста се присъединиха и учителите, банковите служители, работещите в електроснабдяването, телекомуникациите, водоснабдяването и пощите.

48-часова стачка започнаха и лекарите, като през това време поликлиниките ще приемат само спешните случаи. Oчаква се на протест да излязат и журналистите.