Нови арести в Турция около опита за преврат на Фетхуллах Гюлен

Ердоган заяви, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС

26.04.2017 | 19:35 Редактор: Иван Берберов
Нови арести в Турция около опита за преврат на Фетхуллах Гюлен

Нови масови арести в Турция. Близо 1000 души са задържани за във връзка със смятания за организатор на опита за преврат от лятото– Фетхуллах Гюлен. 

Междувременно в интервю за Ройтерс турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго. 

Турската полиция предприе едновременно операции в цялата страна. Издадени са заповеди за задържането на над 3000 души, заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен. 

Властите определят операцията като важна стъпка към целта на правителството да унищожи движението на проповедника. Междувременно присъединяването на Турция към Европейския съюз изглежда все по-несигурно. 

"Бих искал да помоля Европейския съюз да си спазва обещанията, защото не го правят. Те ни държат на вратата. Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да продължаваме да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Той каза още, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към Общността. По думите му съюза е на ръба на разпадането.

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", добави още той.

Турският президент акцентира, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е политическо и Анкара не го признава. 

Вижте още!