България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стоян Сталев: За Турция е по-изгодно да не бъде член на Европейския съюз

Бившият ни посланик смята, че страната няма да получи никакви облаги при евентуално членство

20.04.2017 | 10:13 Редактор: Василена Василева
Стоян Сталев: За Турция е по-изгодно да не бъде член на Европейския съюз

Членството на Турция в Европейския съюз е недопустимо, това беше доказано с последния акт на страната, а именно референдумът. Това заяви в студиото на "България Сутрин"  Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ.

Той е на мнение, че трябва да имаме прагматични отношения с Турция, тъй като сме съседни страни и сме си взаимно нужни и по отношение на сигурността и по отношение на икономиката.

Обезпокоителен е фактът, че много турски граждани, които живеят дългогодишно в демократичните условия на страни, членки на Еврпейския съюз и дори имат двойно гражданство, подкрепиха управлението на Ердоган, коментира още евродепутатът.

"Политиката на толерантност в много страни от Западна Европа не доведе до интеграцията на тези хора и те не подкрепиха демокрацията".

Бившият ни посланик в Турция Стоян Сталев от своя страна бе категоричен, че членството на Републиката в Европейския съюз е малко вероятно.
Той заяви, че страната няма да получи нищо повече от едно членство по документи в Европейския съюз.

"Турция  е свободна в своето законодателство и не подлежи на никакъв контрол от европейските механизми, не е принудена да изпълнява директиви на Европейския съюз и положението, в което се намира в момента е много по-изгодно отколкото би било като член", подчерта още Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Основната задача и предизвикателство пред сегашното правителство ще бъде Турция да не оказва влияние върху мюсюлмански малцинства в чужбина. За да се предотвратят нежелани последици трябва да има силна активна реакция.

"Турция просто пробва до къде може да упражнява своите суверенни права върху мюсюлмани извън страната", обясни Сталев.