Протестите и политическите чистки в Турция продължават

Вчера са били арестувани издатели, комунисти и един политически карикатурист

19.04.2017 | 14:02 Редактор: Иван Берберов
Протестите и политическите чистки в Турция продължават

Стотици изпълниха отново улиците на Истанбул, Анкара и други градове. Мнозинството от жителите на големите населени места в Турция гласуваха срещу конституционните промени. 

Освен вчерашния иск на основната опозиционна партия, стотици граждани подадоха индивидуални молби за анулиране на резултатите от вота. Причината – решението на властите да признаят за валидни и бюлетините без печат. 

"Резултатите определено не са честни. Има 2 и половина милиона неподпечатани бюлетини. Самият председател на Централната избирателна комисия го потвърди. Това е някакъв кошмар. Но ние ще ги накараме да си тръгнат", заяви Еда Йълмаян гласувала с "Не" на референдума.

От Европейската комисия призоваха Турция за независимо разследване на твърденията за изборни нередности. Анкара контрира – това не било първият път, в който Избирателната комисия решавала да признае за валидни неподпечатани бюлетини. 

"Винаги сме имали открити взаимоотношения с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Очакваме от тях честни, безпристрастни и обективни изводи. Становищата, които отиват отвъд техническия анализ и изфабрикуват спекулации относно турската избирателна система, няма да бъдат приети", каза Омер Челик турски министър по европейските въпроси.

Дни след референдума пък Ердоган възобнови чистката срещу своите критици. Вчера са били арестувани издатели, комунисти и един политически карикатурист. Най-малко 49 души пък са били задържани по време на двудневните протести. 

А тази нощ се разрази стрелба срещу кметството в Анкара. Неизвестен извършител е стрелял три пъти срещу сградата. Няма пострадали и задържани. Тече разследване.

Вижте още!